Chemia ogólna: Budowa materii i podział, zjawiska fizyczne, a przemiany chemiczne - podstawowe typy reakcji chemicznych, szybkość reakcji chemicznych i czynniki wpływające na nią, dysocjacja elektrolityczna, elektrolity słabe i mocne, reakcje utleniania-redukcji, budowa atomu, układ okresowy, masa atomowa i cząsteczkowa, konfiguracja elektronowa, prawo okresowości, kwasy, zasady, sole, związki amfoteryczne i związki kompleksowe - budowa, nomenklatura, znaczenie i zastosowanie, teorie: Arrheniusa i Brönsteda-Lowry’ego, rodzaje wiązań i oddziaływań chemicznych, woda i roztwory wodne – budowa cząsteczki wody i właściwości, rodzaje roztworów, rozpuszczalność, pojęcie pH roztworu, wskaźniki i pomiar pH, bufory - znaczenie roztworów buforowych, bufory płynów ustrojowych jako elementy utrzymania homeostazy, pojemność buforowa.

Chemia analityczna: Podział technik i metod analitycznych, Analiza jakościowa: podział kationów i anionów na grupy analityczne, odczynniki grupowe, reakcje charakterystyczne wybranych kationów i anionów. Analiza wagowa. Analiza ilościowa: alkacymetria, redoksometria i kompleksometria.